СЕГА НА КЪДЕ?

“Не искай, всичко да се случва така, както го искаш, а бъди доволен, че всичко се случва, така както се случва, и вие ще живеете в мир.” Така казва един древен философ. Това наистина може да бъде мъдър съвет. Защо да се бунтуваме срещу житейски обстоятелства, които не можем да контролираме?

 

Такъв начин на мислене може да бъде удобен. Човек се примирява. Отказва се от възможностите пред себе си за сметка на удобството. Oтказва се от атрактивното работно място, защото има сега друго незадоволяващо, но сигурно. Hе се опитва да спре да пуши или пък да подобри храненето си. Никой не може да ни принуди да се променим, да излезем от зоната си на комфорт, но това ли е животът който искаме?

 

Ако вече не се чувстваме комфортно, потънали сме в рутината и нищо не е в състояние да ни ентусиазира, когато човек е заседнал в една нещастна връзка, и в рутината на работното място – тогава бунтът, промяната би имал своят смисъл.

 

Промените, обаче са изтощителни. Те струват много сили и затова се отдръпваме от тях, забавяме темповете и рано или късно се връщаме в старите коловози.

 

Когато пробваме нещо ново, когато се опитваме да се променим, просто да кажем “че искаме да се променим …” няма да ни отведе далеч. Няма да ни отведе до нищо съществено. Вместо това трябва да се запитаме: къде искам да отида? Какво искъм да постигна? Това е един мисловен експеримент . Поставете се далеч в един далечен идеален вариант на вашето бъдеще. Представете си, че Вие сте остарял, но като се обръщате назад в миналото се пълните с благодарност и щастие за успешния си живот. Какъв би бил този живот? Какъв би бил неговият смисъл? Какво би ви направило щастливи в този живот?

 

Ако имате точни одговори на тези въпроси и ясна представа на къде искате да тръгнете, тогава промяната ще е един копнеж за бъдещия ви живот, за бъдещото ви аз.

Даниел Ганев